ALLES over verlichting | Van hanglamp tot industriële lamp
In de donkere maanden van het jaar is verlichting in huis erg belangrijk. Hoewel verlichting vaak het laatste is wat in een interieur geplaatst wordt, bepaald het veel over de kleuren, sfeer en ruimtewerking in een huis. Welke soorten verlichting er zijn en welke verlichting je waar toepast vertellen wij je in deze blog. Ook vertellen we meer over de verschillende type verlichting die je in huis kunt toepassen. Zoals hanglampen, tafellampen en vloerlampen.
Waarom is de juiste verlichting belangrijk?
Je hebt je hele huis mooi ingericht, maar de juiste verlichting mist nog. Dat is niet alleen zonde voor de sfeer die je er mee zou kunnen creëren, maar ook niet goed voor je ogen. In huis doe je een hoop dingen waar licht een grote rol in speelt. Bij het lezen van een boek of bij het nog even werken in de avond is het belangrijk dat er goede verlichting is. Als dit er niet is, moet je knijpen met je ogen om het goed te kunnen zien, wat tot vermoeidheid en hoofdpijn kan leiden. Met andere woorden: goede verlichting is belangrijk om ons goed te voelen.
Soorten verlichting
Je kan de verlichting in je woonkamer opdelen in vier delen: algemene verlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.
- Algemene verlichting, wordt ook wel basisverlichting genoemd. Dit is licht dat gelijkmatig de hele kamer verlicht. Een voorbeeld hiervan is een hanglamp boven de eettafel.
- Functionele verlichting, wordt ook wel taakverlichting genoemd. Dit is een lichtstraal voor één plek. Functionele verlichting is bijvoorbeeld handig op een bureau of bij een leesstoel.
- Sfeerverlichting. Dit soort verlichting zit tussen algemene en functionele verlichting in. Deze verlichting is vooral om meer sfeer in een ruimte toe te passen, zonder dat het op één bepaald punt richt. Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange dag. Ook voor een avonden met vrienden kies je het beste voor sfeerverlichting. Denk aan een decoratieve vloerlamp naast de bank.
- Accentverlichting. Dit soort verlichting dient decoratief en is juist wel gericht op één punt. Met deze verlichting kan je bepaalde elementen in huis benadrukken. Denk hierbij aan een schilderij of een nis.
Kies voor verschillende soorten lampen
Een veel gemaakte fout is om alleen een plafondlamp en een hanglamp te kopen en het daarbij te laten. Dat is dus niet echt gezellig… Door te kiezen voor verschillende soorten lampen ontstaan er verschillende richtingen van het licht. Je hebt licht dat van boven naar beneden valt, zoals een hanglamp. Als je alleen voor hanglampen en plafondlampen zou kiezen worden de muren donker en dit maakt een ruimte ongezellig. Kies daarvoor bijvoorbeeld óók voor een vloerlamp. Vloerlampen vallen vaak onder sfeerverlichting en vervullen dus twee functies: hij verlicht de hele ruimte en het warme licht creëert de nodige sfeer. Neem bijvoorbeeld onze vloer- en tafellamp Tuk-Tuk. Deze lamp kan zowel op de vloer als op tafel geplaatst worden, dient als sfeerverlichting én heeft een prachtig design. Een win-win situatie dus!
Zorg dat er genoeg lampen zijn in alle woondelen, zodat je op elk moment kan kiezen welke verlichting je aanzet.
De regel van 5-7
Het is een goed uitgangspunt om voor de woonkamer vijf tot zeven lichtbronnen te creëren. Bij grotere kamers dan gemiddeld kan je zelfs de 7-9 regel aanhouden. Door deze regel in de woonkamer toe te passen, creëer je speelse effecten en levendigheid in je interieur.
Maak een rondje door je huis. Hoeveel lampen heb je op dit moment in de ruimte? Doen die lampen hun werk op de plaatsen waar dat nodig is? Het zou het mooiste zijn als je van elke soort verlichting minstens één lamp hebt. Kan je het lijstje niet afvinken, ga dan na welke soort lamp je mist.
- Algemene verlichting - bijvoorbeeld een plafonnière of hanglamp.
- Functionele verlichting - bijvoorbeeld een vloerlamp bij een stoel en licht boven het aanrecht.
- Sfeerverlichting - bijvoorbeeld dimbare lampjes en kaarsen.
- Accentverlichting - bijvoorbeeld een lamp die de boekenkast of een schilderij benadrukt
Kies voor de juiste verlichting
Iedereen woont anders. Bekijk je woonruimte eens in functies. Welke plek gebruik je voor welke functies? Of heeft de plek misschien meerdere functies? Gebruik je de eettafel doordeweeks als thuiswerkplek en in het weekend om met vrienden spelletjes te spelen? En gebruik je de spiegel in de hal ook wel voor je make-up? Pas de verlichting aan op de functies, want werken aan een eettafel verlicht door sfeerverlichting is niet zo fijn. Denk eens aan een dimmer en warm led lichtbron in je hanglampen. Die zijn in te stellen naar de functie die de plek in huis op dat moment heeft.
Standaardafstanden voor niet-verblindende verlichting
In een goed verlichtingsplan draait het naast de verschillende soorten verlichting ook om de hoogtes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je eettafel: als de lamp daar te hoog hangt, kan het licht je verblinden. Maar als de lamp te laag hangt kijk je er tegen aan of kun je je hoofd stoten.
De ruimte tussen de bovenkant van de tafel en de onderkant van de hanglamp moet tussen de 60-75 centimeter zijn. De optimale hoogte van een hanglamp hangt ook af van de grootte van de lichtbron binnen de lampenkap. Als je werkt met meerdere hanglampen boven de eettafel, kijk dan ook naar de breedte van de lichtbundel in verhouding tot de breedte van de eettafel. Je kunt 1,5 keer de breedte van de lampenkap aanhouden als ruimte tussen de twee lampen.
Kies voor stijl en sfeer, óók als de lampen uitstaan
Door te kiezen voor verschillende armaturen creëer je een speels en levendig effect. Kies voor armaturen die, ook wanneer ze uitstaan, een toevoeging geven aan de stijl en sfeer van je interieur. Hiervoor tippen wij je een mooie hanglamp, genaamd Industry. Deze robuuste hanglamp is voorzien van een prachtige glasplaat die Industry een extra luxe uitstraling geeft. Als de lamp aanstaat zorgt dezelfde glasplaat dat het licht een mooie spreiding heeft waardoor extra sfeer gecreëerd wordt. De lamp heeft een industriële uitstraling en is een echte eyecatcher in je interieur. In de foto hieronder zie je een afbeelding van onze Industry hanglamp.
Een Hanglamp in je interieur
Stijlvolle hanglampen hebben de afgelopen jaren weer enorm terrein gewonnen in het moderne interieur. Van industriële hanglamp tot een hele chique hanglamp, we zien ze steeds meer voorbij komen. Waar een hanglamp voorheen voornamelijk populair was als lamp boven de eettafel, is het tegenwoordig ook heel hip om een hanglamp naast het bed te hangen.
Binnen de hanglampen trend zien wij een enorm opkomst van hanglampen met glas. Verschillende kleuren, maten en vormen binnen één hanglamp staat speels en breekt de ruimte.
Vloerlampen of Staande lampen
Vloerlampen ook vaak staande lamp genoemd zijn naast een plafondlamp en hanglamp een echte uitkomst voor ieder interieur.
Het grote voordeel van een vloerlamp of staande lamp is dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Dat in tegenstelling tot de andere lampen die we zojuist noemden.
De vloerlamp kan prachtig achter je bank gezet worden voor wat sfeer verlichting of als lamp om 's avonds heerlijk een boek te lezen op de bank.
Zet een staande lamp ook eens dicht tegen een wand. Dit geeft vrijwel hetzelfde effect als een wandlamp, zonder dat je te maken hebt met de nadelen van een wandlamp. Koop een lichtbron met een warme tint en laat de lamp 's avonds een warme gloed over de muur verspreiden.