Doorgaan naar inhoud
De woontrends 2024 zijn er weer. Bekijk ze snel en kom er achter hoe jij jouw woonkamer 2024 proof maakt.

Dit zijn dé nieuwe woontrends van 2024!

Met ingang van het nieuwe jaar komen er niet alleen nieuwe goede voornemens tevoorschijn, maar ook de nieuwe woontrends worden uit de kast gehaald.

In 2024 is het weer tijd om een vernieuwende wind door je huis te laten waaien. Wie wil er nu niet schoon en fris en misschien zelfs met een nieuw interieur het jaar beginnen? Om dit voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij alle trends voor jou op een rijtje gezet. Zo kun jij de nieuwste trends, kleuren en stijlen toepassen in jouw interieur en ga jij helemaal mee met het jaar 2024.

Back to the ‘70s

Om mee te gaan met 2024 gaan we eerst ruim 50 jaar terug in de tijd. Naar de jaren 70 om precies te zijn. Deze jaren 70 woonstijl komt namelijk weer helemaal terug. Denk aan warme kleuren, ronde vormen, prachtige patronen en retro items. En met dit alles hoef je ook zeker niet bang te zijn om eindeloos te combineren. De stijl van de jaren 70 is helemaal terug van weggeweest.

Een kenmerkend aspect van de jaren 70 is het gebruik van gedurfde kleuren. Dit kun je makkelijk toepassen door een retro zitmeubel toe te voegen aan je woonkamer. Onze Hoekbank Sydney | Groen Velvet is hier een goed voorbeeld van. Gecombineerd met mosterdgele of oranje kussens in geometrische patronen geeft dit jouw meubel gelijk een vintage uitstraling.


Velvet hoekbank in opvallende kleur, perfect voor de woontrends 2024

Wil je liever een eyecatcher in de vorm van een fauteuil, denk dan eens aan een draaifauteuil. Ook hier mag je weer kiezen voor een uitgesproken kleur als geel of diepblauw. Draaifauteuil Tropea | Velvet Okergeel laat je precies zien wat we bedoelen met een typische jaren 70 meubel. Door de ronde vormen en het draaibare onderstel krijgt dit zitmeubel een praktisch maar speels element. In de jaren 70 stond gezelligheid centraal en met de vrijheid om je stoel te kunnen draaien ben jij onderdeel van elk gesprek.

 

Met het gebruik van sierkussens lieten we het al doorschemeren dat geometrische vormen centraal staan in een jaren 70 interieur. Om makkelijk te weten wat geometrisch inhoudt moet je denken aan alle vormen die je met een passer en liniaal kunt maken. Dus een driehoek, vierkant, rechthoek en een cirkel. Natuurlijk kun je het houden bij sierkussens, maar durf ook zeker eens verder te denken. Een groot geometrisch vloerkleed kan als echte eyecatcher zorgen voor een compleet nieuwe uitstraling in jouw woonkamer. Wil je toch liever een minder drastische keuze? Kijk dan eens naar wat ingelijste posters op de muur of een geometrische vaas.

Do's:

  • Uitgesproken kleuren: Wees niet bang om uitgesproken kleuren in je huis terug te laten komen.
  • Geometrische patronen: Gebruik kussens of andere voorwerpen met opvallende of strakke patronen. 
  • Gebruik accessoires: Gebruik accessoires om je interieur een nieuwe look te geven, zonder alle grote meubels nieuw te kopen.

Don'ts:

  • Te robuuste meubels: In 2024 zijn te logge vaste en robuuste meubels minder in smaak. Gebruik wendbare en flexibele meubels.
  • Te strak: Wees niet bang om wat kleur en patronene te gebruiken. Zorg er voor dat niet alles glad, strak en “saai” is. Er mogen best wat eye-catchers opvallen in je interieur. 

Een aantal van onze aanraders voor de woontrends 2024!

Biophilic Design

Bio-wat? Biophilic design! Ofwel het gebruik van alles wat met natuur te maken heeft, is dé woontrend van 2024. Natuurlijk licht, kiezen voor houten meubels en het toevoegen van planten in je woning maakt dat jij helemaal tot rust kunt komen.

Het toevoegen van deze elementen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Planten staan zeer centraal bij biophilic design en hoeven ook helemaal niet veel te kosten. Een mooie hangplant op een houten wandplank geeft een nieuwe frisse look aan je woning. Het Wandschap Page | Set van 3 | Naturel Teakhout is een goede basis voor iedereen die duurzame wandplanken wil toevoegen in hun woning. 

wandplankjes voor de woondtrends 2024

Nog een groot voordeel van het toevoegen van houten kenmerken in je woning is het gebruik van kleur. Bij elke geverfde muur is een perfecte houtkleur die je kunt matchen. Op deze manier hoef jij niet heel je woning te vernieuwen om toch de trend te kunnen toepassen.

 

Een ander groot aspect van biophilic design is het gebruiken van een lichte meubels. Dit kun je terug laten komen door te focussen op elementen als een bouclé stof of teddy stof- een trend die we in 2023 al veel voorbij zagen komen en je ook dit jaar veel blijft zien. Deze stoffen zien we terugkomen op heel veel verschillende plekken in een woning. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een teddy eetkamerstoel of een bouclé fauteuil in je zithoek.

Bekijk hier onze lichte eetkamerstoelen die passen bij de woontrends 2024!

Een meubelstuk wat je slaapkamer al een hele nieuwe look kan geven is het Nachtkastje Wave | Hangend. Een zwevend meubelstuk zorgt voor een netter ogende afwerking en geen onnodige onderstukken op de vloer. Ook dit draagt bij aan een minimalistische en lichte uitstraling die hoort bij biophilic design. De ronde afwerking en het mangohouten materiaal met latten design geeft jouw slaapkamer perfecte rustgevende atmosfeer voor een heerlijke nachtrust.

Statement verlichting

Zoals eerder benoemd blijft licht een belangrijke rol spelen in de interieurstijl van 2024. Nou begrijpen we dat je niet altijd controle hebt over de hoeveelheid lichtinval of grootte van de ramen in je woning. Gelukkig kun je door te spelen met verschillende soorten lichtbronnen en lampen jouw huis zo licht maken als je zelf wilt. En dit jaar mag daar nog eens een schepje bovenop met een statement lamp.

 

Wil jij statement verlichting toepassen in jouw woning, kies dan voor verlichting met unieke en opvallende bekleding op de kap of juist helemaal zonder kap voor extra verlichting. Vloerlamp Turn Square | Charcoal geeft jou alle controle die je nodig hebt. Door de lampen zonder kap wordt de volledige ruimte verlicht. En door de draaibare binnenste vierkanten kun je ze volledig plaatsen zoals jij wilt.

 

Wil je toch graag een lamp met lampenkap waar je de aandacht mee trekt, denk dan eens aan een rotan lamp. Veel rotan lampen worden met de hand gevlochten. Dit betekent dat elk stuk uniek is. Op deze manier is er niemand die precies dezelfde lamp bezit, wat maakt dat het altijd al een statement op zich is. Let wel op dat je rotan goed moet verzorgen en dit materiaal gevoelig kan zijn voor vocht en te veel zonlicht. Gebruik een rotan lamp dus liever in een donkere hoek en vooral niet in een vochtige ruimte als de badkamer. Op deze manier heb je het langst plezier van jouw rotan lamp.

 

Statement verlichting gaat niet altijd om materiaal maar ook vaak om grootte. ‘Go big or go home’ wordt er ook wel gezegd. Grote hanglampen of een staande lamp met een opvallende voet zijn soms nog te braaf. Denk eens aan een staande lamp met meerdere lichtbronnen in één ontwerp. Door meerdere lichtbronnen is dit niet alleen praktisch, maar ook echt een statement.

Minimalisme anno 2024

We hebben al aardig wat woontrends besproken waar je uit je comfortzone moet stappen met felle kleuren en opvallende items. Mocht je nu helemaal niet van al deze opvallende trends houden is er gelukkig ook nog de mogelijkheid om te duiken in de wereld van een minimalistisch interieur. Want ook in 2024 blijft minimalisme een echte woontrend.

 

Veel mensen denken dat minimalisme een bijna lege kamer inhoudt. Dit omdat er vaak wordt gesproken dat minimalisme ‘de kunst van het weglaten’ is. Niets is minder waar. Minimalistisch wonen draait om eenvoudigheid en de functionaliteit van spullen. Kwaliteit over kwantiteit. Wil je dus meer minimalistische items in je woning, begin dan juist eerst eens met opruimen. Welke meubels zijn in de woning essentieel en welke staan er zonder een doel.

"Minimalistisch wonen draait om eenvoudigheid en de functionaliteit van spullen"

Anne Sterrenburg

Investeren is een grote factor als het gaat om minimalisme. In tegenstelling tot opvallende items in de jaren 70 stijl, investeer je bij minimalisme in een strakke, eenvoudige bank zonder grove details. Hoekbank Kay past perfect in een minimalistische woonkamer. Door het niet zichtbare onderstel is de gehele bank één kleur, wat een belangrijke factor is bij minimalisme. Deze bouclé stoffen bank straalt luxe uit maar ook rust zonder extra versieringen.

minimalistisch design met hoekbank kay voor de woontrends van 2024

Minimalistische interieurs staan bekend om hun rustige en lichte kleuren. Dit zorgt voor een tijdloos effect en een rustgevende sfeer. Voor echte minimalisme kies je een kleurenpalet welke je door heel het huis terug laat komen. Kies voor neutrale kleuren als wit, grijs, beige of lichte pasteltinten. Let er wel op dat mocht je kiezen voor pasteltinten dat je kiest voor pastel accessoires in tegenstelling tot een heel meubel en combineer het met wit. Op deze manier behoud je lichte uitstraling die je wilt bereiken met minimalisme.

Belangrijkste Take-Aways

→ Minimalistisch interieur betekend niet dat je je hele woonkamer moet leegtrekken en het een saaie boel moet worden. 

→ Met een minimalistisch Design creëer je een rustige en ontspannen sfeer, heerlijk om na een intensieve werkdag thuis te komen.

→ Een minimalistisch design is vaak enorm tijdloos omdat je neutrale kleuren gebruikt.

Woontrends 2024 - Conclusie voor wie niet kan kiezen

Zie jij door de bomen het bos niet meer met al deze woontrends 2024? Begin dan eens bij het begin. Kies een basis of een stijl die je het meest aanspreekt en verander eens wat accessoires. Verschuif en verplaats wat meubels en kijk wat je kunt toevoegen of kunt weglaten. Een nieuw interieur begint klein en bij jezelf.

 

Met al deze woontrends van 2024 is er één regel het allerbelangrijkste. Vergeet niet dat jouw huis een persoonlijke weerspiegeling moet zijn van jouw stijl en smaak. Durf te combineren en vooral te experimenteren. Het belangrijkste is dat je plezier beleeft in je woning, maar vooral ook aan het proces dat het stijlen van een woning met zich meebrengt. Laat in 2024 je creativiteit op de vrije loop en maak van een huis jou thuis!

Onthoud dat het jouw huis en thuis is, het belangrijkste is dat jij het mooi vind en je er prettig voelt. 

Wees niet bang om te combineren. Begin met rustige kleuren en probeer met patronen en enkele opvallende kleuren accenten aan te brengen.

Laat je creativiteit de vrije loop, probeer gewoon eens wat uit, meestal lijkt het moeilijker dan het in werkelijkheid is. Zoek een voorbeeld van wat je mooi vind en maak het na door te stylen.

Anne Sterrenburg

Hi! Mijn naam is Anne. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor alles wat met designen en interieur te maken heeft, hoop ik jou te inspireren om het beste uit je woning en meubels te halen.

Volgend artikel Lies Zhara geeft een exclusieve hometour!