Doorgaan naar inhoud
De Woontrends 2023 | 5 Trends in 2023 die je niet MAG missen!

De Woontrends 2023 | 5 Trends in 2023 die je niet MAG missen!

De woontrends van 2023. Iedereen is enorm benieuwd, maar wat is nu echt DE informatie waar iedereen naar op zoek is?


Je hoort veel over minimalistisch, duurzaamheid en wendbaar wonen. Mooie termen, maar wij houden het graag wat concreter.


Welke woonstijlen zijn populair, oftewel, wat is de woonstijl van 2023, welke interieur kleuren zijn er in 2023 helemaal in, welke woonstijl past bij jou en hoe pas je dit toe in je eigen huis.


In deze blog leg ik je precies uit welke kleuren, stoffen, vormen, stijlen en materialen populair zijn in 2023 zodat jij niet 10 blogs en 15 interieur magazines door hoeft te lezen en al helemaal geen dure styliste hoeft in te huren.

Wat zijn de woontrends 2023?

Om maar direct met de deur in huis te vallen bespreken we als eerste de meest populaire en nieuwe woontrends van 2023.


Ook geef ik je graag wat tips hoe je deze trends kan toepassen in jouw woning, zonder dat je een heel nieuw interieur hoeft aan te schaffen.


Ons doel met deze blog is om duidelijkheid te scheppen. Dus geen onduidelijke termen en trends waar je eigenlijk helemaal niks mee kunt.

Woontrend 2023: Lichte tinten & zachte knuffelbare materialen

Deze woontrend is al begonnen in 2022 maar zet zich sterk door in 2023. En we zien deze trend op verschillende vlakken terugkomen.


Beige tinten gecombineerd met lichte zachte stoffen doen het erg goed. Onder stylisten, in de winkels en in de magazines.


Wat we gaan bespreken over lichte tinten en zachte knuffelbare materialen. 

  • Beige Tinten
  • Bouclé Stof
  • Teddy Stof

Beige tinten:

Deze trend kan op verschillende plekken worden toegepast. Één populaire plek is bijvoorbeeld op de muur. Geef een gehele of een deel van een muur in je woonkamer een mooie beige kleur en combineer dit met mooie lichte stoelen met donkere accenten.


Denk hierbij bijvoorbeeld aan eetkamerstoelen in een bouclé of teddy stof met een matzwart frame. Dit kan een stalen frame zijn, maar mag tegenwoordig ook een zwart houten frame zijn.


Hiermee speel je direct in op een aantal trends waar we het later over gaan hebben.

Bouclé stof:

Bouclé is een stof die perfect past binnen de trends van 2023. Deze prachtige stof wordt toegepast op verschillende producten, vaak zit gerelateerd door het zachte en comfortabele karakter van de stof.


Denk bijvoorbeeld aan een bouclé eetkamerstoel, fauteuil of bank.


Deze knuffelbare stof wordt vrijwel alleen maar gemaakt in natuurlijke kleuren die enorm goed aansluiten bij beige tinten.


Ook zijn er natuurlijk beige bouclé eetkamerstoelen. Erg mooi, maar we raden je af om dit te combineren met een beige muur.

Teddy stof:

Het zal je verbazen maar teddy stof is nog zachter dan bouclé. Hoe dit komt kan je lezen op de product overzichtspagina van onze teddy stoelen.


In tegenstelling tot de bouclé stof zie je bij teddy eetkamerstoelen, fauteuils of banken vaak maar 1 à 2 primaire kleuren.


Het gaat dan vaak om wit of zwart. Wit staat weer erg goed bij beige tinten. Ook zwart past goed bij beige maar sluit weer iets minder aan bij de trend van lichte tinten.


Gebruik een zwarte teddy eetkamerstoel dan ook alleen als accent in de woonkamer.

Woontrend 2023: Organische vormen & Ronde meubels

Een trend die in razend tempo oprukt zijn meubels in organische en ronde vormen. Je kan het hierin zo gek niet bedenken of het wordt tegenwoordig gemaakt.


Van spiegels in organische vormen tot ronde tv-meubels. In de woontrends van 2023 worden hoekige meubels minder populair.


Toch wil dit zeker niet zeggen dat meubels met vierkante hoeken helemaal uit de trend raken. Juist het combineren van verschillende vormen en materialen is helemaal trendy.

Organische vormen

Organische vormen vinden we terug in verschillende woonstijlen in 2023. Ook zien we organische vormen terug in verschillende productgroepen.


Denk aan spiegels, banken, eetkamerstoelen, salontafels en nog veel meer.


Organische vormen zijn heel goed te combineren met reguliere meubels. Hierdoor is deze trend gemakkelijk toe te passen in een bestaand interieur.


Zet een salontafel met een organische vorm in je zithoek en hang een spiegel in een organische vorm in de gang en je hebt al een hele mooie upgrade gedaan om aan één van de nieuwe woontrends te voldoen.


Wil je het iets gewaagder maken, dan kan je nadenken over een kleed of een eetkamertafel in een organische vorm. Wel valt dit veel meer op en zijn het artikelen die vaak langer in je interieur blijven staan vanwege de hogere aanschafwaarde.

Ronde meubels

Naast organische vormen zijn ronde meubels ook weer helemaal terug. Waar tv-meubels, vakkenkasten en andere woonkamer meubels de afgelopen jaren allemaal strakke lijnen hadden, is rond nu weer helemaal terug.


MAAR LET OP!


Doe niet TE veel met deze woontrend. Probeer hem op een subtiele manier te combineren en te laten opgaan in je huidige interieur.


Zorg ervoor dat niet direct al je meubels ronde hoeken krijgen. Dit maakt je woonkamer eentonig en saai.


Kies je voor een ronde tv-meubel en een ronde salontafel set? Sla dan even de ronde tafel over en kies voor een eettafel met iets meer strakke lijnen.


Andersom kan je natuurlijk wel een ronde tafel met een ronde poot combineren met een ronde tv-meubel. Maar zorg er dan wederom voor dat je wat meer afwisseling aanbrengt in je zithoek.


Dus geen rond kleed en ronde salontafel.

BONUS TIP!

Wat zijn de woontrends nu zonder een speciale bonus tip!


Om je woonkamer mee te laten gaan met de trends en tegelijk een hele chique touch aan je woonkamer te geven, voeg je een Deens ovale eetkamertafel toe aan je woonkamer.


Deens ovaal zit tussen een rechte en een ovale eettafel in en heeft hierdoor zowel functioneel als qua uitstraling het beste van beide werelden.


De Deens ovale eettafel is eigenlijk een rechte eetkamertafel met afgeronde hoeken. Hierdoor komt het wat minder hard over in een woonkamer en breng je op een subtiele manier ronde vormen in je interieur.


Deens ovaal is echt booming, het staat chique en biedt ook nog eens enorm veel ruimte voor een goed diner.


Waar je met een normale ovale eettafel veel ruimte verliest, win je dit terug met een Deens ovaal blad.


Deze tafel biedt dus echt alles wat je maar kan wensen. Veel ruimte, mooie uitstraling en onderdeel van de woontrends 2023.

Woontrend 2023: Accenten in verschillende kleuren

Leuk dat lichte tinten en ronde spullen helemaal in zijn maar hoe vind je nou het juiste ronde meubel of de juiste salontafel voor in jouw woonkamer?


Hiervoor is het belangrijk om goed rekening te houden met bepaalde accenten in je meubels.


Trek de lijn van deze accenten hier liefst door in al je meubels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het materiaal en de kleur van de greepjes van je tv-meubels en kasten.


Of de kleur van de frames van je stoelen, tafels, salontafels en banken.


Er zijn op dit moment drie kleuren enorm populair als het gaat om accenten aanbrengen in de woonkamer.


Het leuke is dat je, mits je het op de goede manier doet, deze kleuren ook goed kunt combineren.

Lichte accenten en accessoires

Neutrale lichte kleuren zijn helemaal in, op de muur, in de meubels, maar ook in accessoires en accenten.


Denk bijvoorbeeld aan leuke vazen voor droogbloemen in een organische vorm en een beige tint.


Of een kaarshouder met een uitstraling van natuurlijke klei in een lichte neutrale kleur.  

witte accessoires woontrends 2023
blog​​
lichte accessoires woontrends 2023

Zwarte accenten en accessoires

Bij zwarte accenten kan je heel breed denken. De artikelen zoals hierboven al besproken kun je bijvoorbeeld ook in het matzwart aanschaffen.


Maar er zijn ook een heleboel andere opties!


Denk bijvoorbeeld aan beeldjes in het zwart of zoals tegenwoordig in veel verschillende woonstijlen met poten en frames in het zwart.


Bijvoorbeeld de poten van eetkamerstoelen, het frame van je eettafel of zelfs heel subtiel de pootjes onder je bank.


Zwarte accenten zijn in 2023 erg populair in elke kamer. Van zwarte kranen en lichtknoppen tot meubels.


Wel een duidelijke schifting is dat niet alles meer van metaal hoeft te zijn. Een mooie houten poot kan ook zwart uitgevoerd worden.


Toch blijft matzwart metaal een enorm populaire materiaalsoort voor woonkamermeubels.


Wat we ook steeds meer zien zijn lichte meubels met matzwarte accenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handgreepjes, tussen strips en frames.

Gouden accenten en accessoires

Voor gouden accenten en accessoires telt bijna hetzelfde als voor de zwarte accenten.


Maar let goed op!


Met gouden accenten moet je altijd erg subtiel te werk gaan. Anders kan het snel over the top overkomen en kan je woonkamer er goedkoop uit komen te zien.


Maar waar kan je goud dan wel terug laten komen?


Gouden accenten kunnen goed terugkomen in lampen en woonaccessoires zoals schalen en beeldjes.


Er zijn tegenwoordig veel lampen beschikbaar met een kap die van de binnenkant van goud plaatmateriaal zijn gemaakt.


Dit geeft een heerlijke warme uitstraling zonder dat het goedkoop overkomt.


Als laatste een iets gedurfdere gouden touch die wij meer en meer terug zien komen in moderne en chique interieurs.


Een gouden poot onder eetkamerstoelen of fauteuils. Maar om het subtiel te houden niet een volledig gouden frame.


Maar wel de uiteinden van de poten van een stoel of de basis van een fauteuil.


fauteuil met gouden voet

Woontrend 2023: Spijltjes & Lambrisering

De woontrends 2022 zetten zich vaak door naar het volgende jaar, maar soms zijn er bestaande trends uit de interieurbranche die zich doorzetten naar anders productgroepen.


Zo zien we de laatste jaren spijltjes en lambriseringen helemaal terugkomen in de woning.


Van zwarte lambriseringen tot mooie gerookte eiken spijltjes. We zien het in meer en meer woonkamers.


En nu heeft deze trend ook de meubelbranche bereikt. Lambrisering, oftewel diverse latjes naast elkaar zijn nu ook op meubels enorm trendy.


Van tv-meubels en barkasten tot de poten onder een mooie eettafel.


Zelfs onder rechte tafels kunnen ronde poten met lambrisering erg mooi staan.

Woontrend 2023: Aluminium in de woonkamer

Naast alle trends die we al besproken hebben, is er één stille trend die rustig zijn weg vindt de meubelbranche in.


En dat zijn….


Producten gemaakt van aluminium. Denk hierbij aan salontafeltjes in verschillende vormen, eetkamertafels en natuurlijk diverse accessoires.


Waar wij het meest fan van zijn als het gaat om aluminium?


Dat zijn toch echt wel de salontafeltjes. Aluminium heeft een strak maar tegelijk ook wat kouder karakter, daarom zien we het niet zo graag in een eettafel of ander meubel.


Maar als salontafel is het perfect!


Welke interieur kleuren zijn populair in 2023?

Genoeg over meubels, we duiken nu in de wereld van kleuren, en dan met name de kleuren voor op de muur.


Welke kleuren zijn er in 2023 populair in de woonkamer. Hoe pas je deze kleuren toe en hoe combineer je het met jouw meubels.

Interieurkleur 2023: Wild Wonder – Natuurlijk geel

De Flexa kleur van het jaar 2023 is Wild Wonder. Maar wat is dat nu eigenlijk voor een kleur? Wild wonder is een natuurlijke gele kleur die is geïnspireerd op de natuur.


Een positieve tint met een volle gloed, aldus Flexa.

woontrends kleur van het jaar 2023
Flexa​​

Deze natuurlijke gele kleur kan je natuurlijk combineren met een heleboel andere kleuren van Flexa.


Er zijn vier verschillende inspirerende nieuwe paletten gecreëerd die het gevoel van een ruimte volledig kunnen veranderen.


In plaats van elke kleur diepgaand te bespreken en te vertellen vanuit welke plant, zonnestraal of stukje aarde de kleur is ontstaan, geven we je gewoon de kleurenpaletten zoals Flexa ze heeft samengesteld voor 2023.


Kies een pallet wat jou het meest aanspreekt en combineer deze kleuren voor een mooie synergie.


Of kies natuurlijk gewoon één van de kleuren en combineer hem met de neutrale kleuren die je momenteel al op de muur hebt.

lush kleuren 2023 flexa
Buzz kleuren 2023 flexa
Raw kleuren 2023 flexa
Flow kleuren 2023 flexa

Welke woonstijl past bij jou en welke stijl is trendy?

Nu we de meubeltrends voor 2023 en de kleurtrends van 2023 besproken hebben rest ons nog maar één onderwerp.


Welke woonstijl en dus producten en kleuren passen nu echt bij jou? Want daar gaat het uiteindelijk om!


Natuurlijk is het leuk om te kijken naar de trends en daar je ideeën vandaan te halen, maar dit betekent niet dat je ze MOET volgen.


Trek vooral je eigen plan, experimenteer met kleuren en meubels. In 2023 is het meer dan ooit de bedoeling dat je stijlen en producten met elkaar gaat combineren.


Waar je vroeger volledige woningen moest inrichten met exact dezelfde houtsoort, afwerkingen en kleur, is er nu veel meer ruimte voor afwisseling.


Toch geven we je graag nog iets input over de populairste woonstijlen van 2023 zodat je daar je inspiratie uit kan halen.


Hieronder leggen we meer uit over de twee populairste woonstijlen voor 2023.


Let op, beide stijlen zijn continue aan het veranderen en gaan natuurlijk mee met de trends.

Woonstijl Urban Industrieel

Stijlen zijn continue in ontwikkeling maar de kern blijft vaak hetzelfde. Maar er wordt natuurlijk gespeeld met materialen, kleuren en designs, waardoor stijlen ook meer in elkaar overlopen.


Onder de Urban Industriële stijl vallen veel producten met hout en staal. Denk hierbij aan mooie mangohouten of eikenhouten bladen en stalen poten.


Toch vind er een verandering plaats in deze industriële woonstijl. En daarom noemen wij het nu Urban industrieel.


Je ziet meer en meer de zwarte kleur terugkomen en in populariteit winnen in de industriële woonstijl. Hierdoor wordt het iets strakker en moderner dan voorheen.


Tevens zien we dat het hele grote en logge karakter van industriële meubels verder afneemt.  


Bladen hoeven niet meer 6 centimeter massief te zijn. Juist een slank elegant blad gecombineerd met een slanke stalen poot doet het enorm goed!


Kort samengevat zien we dat in de Urban Industriële woonstijl het gebruik van metaal voor onderstellen en accenten nog steeds erg populair is.


Toch wordt alles wat slanker en eleganter, zeker in combinatie met andere materialen.

Woonstijl Hotel chic / Elegant Chic

In de Hotel chic, ook wel elegant chic woonstijl genoemd, vinden ook wat veranderingen plaats. Er is een enorme opmars voor eerdergenoemde producten zoals Bouclé en Teddy eetkamerstoelen, maar ook velvet eetkamerstoelen passen hier nog steeds perfect tussen.


In de hotel chic woonstijl wordt vaak veel gebruikt gemaakt van neutrale kleuren en luxe materialen. Denk hierbij aan een lichte visgraat vloer met een mooie hoge witte plint gecombineerd met veel lichte kleuren op de wand.


Als accent wordt vaak een muur of een aantal muren donker of gekleurd gemaakt. Deze accentkleur komt vaak ook weer terug in de accessoires en meubelen.


De eerdergenoemde accessoires in verschillende kleuren en stijlen passen perfect binnen de hotel chic woonstijl.


Zeker de witte en beige tinten accessoires zullen het dit jaar erg goed doen.

Conclusie Woontrends 2023

We hebben een heleboel besproken over de woontrends van 2023, de kleurtrends van 2023 en de populaire woonstijlen van dit moment.


Het is nu zaak om jouw eigen gevoel te laten preken over de nieuwe trends, kleuren en meubels waar we je over hebben verteld.


Is er toevallig een mooie ronde tv-meubel die past binnen jouw interieur. Of kies je voor een chique Deens ovale eetkamertafel met een mooie beige tint op de muur erachter?

Kies de meubels, stijlen en kleuren die jouw passen en probeer ze toe te voegen aan jouw interieur.


Bedenk je hierbij goed dat combineren mag!


Combineer verschillende stijlen en meubels met elkaar en kom tot een uniek geheel. Weet je niet goed wat bij elkaar past? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een stukje vrijblijvend advies.Vorig artikel Lies Zhara geeft een exclusieve hometour!
Volgend artikel Maak jouw woonkamer lente ready!